ДИПЛОМСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ

ГРАЂЕВИНАРСТВО КОНСТРУКЦИЈЕ

 

 

Сврха студијског програма

 

 

Сврха овог студијског програма је стицање образовања за професију дипломираног инжењера грађевинарства - мастер у складу са потребама и захтевима друштва. Дипломирани инжењери грађевинарства, по завршетку овог студијског програма стичу и сва потребна знања и компетенције за рад на пословима грађевинског конструктерства и ван граница наше земље, у оквиру европског и светског тржишта.

 

 

 

Циљеви студијског програма

 

 

Циљ овог студијског програма је постизање компетенција и академских вештина везаних за област Грађевинарства. Студенти би кроз овај програм ефикасно и квалитетно савладали научне темеље грађевинске струке. То укључује и развој креативних способности разматрања проблема, развој критичког мишљења и способности за тимски рад, неопходних за рад у грађевинској струци.

 

Циљ програма је образовање стручњака који поседују шире знање из области грађевинског конструктерства везано за пројектовање и грађење објеката. Развијање свести за потребом перманентног образовања и усавршавања је такође један од циљева овог студијског програма.     

 

 

 

 

Компетенције дипломираних студената

 

 

Дипломирани студенти овог нивоа студија су оспособљени за примену стеченог знања, компетентни су да решавају реалне и сложене проблеме из грађевинске праксе, као и да наставе даље школовање на докторским студијама у случају да се за то определе. Свршени студенти ових студија поседују висок ниво знања и компетентности за рад у струци у области пројектовања, грађења и организације на изградњи свих врста грађевинских објеката. Савладавањем овог студијског програма студенти стичу способност за развијање комуникационих спретности за сарадњу и тимски рад, као и за стицање сазнања одговорности и професионалне етике.  

 

Завршетком дипломских академских студија студент поседује висок ниво знања потребног за разумевање процеса грађења и пројектовања значајних грађевинских објеката. Такође, стиче способност, за комуникацију и размену информација и идеја о проблемима везаним за грађевинску струку, за примену стеченог знања и способност да користи и да се придржава закона, стандарда и норми. По завршетку овог студијског програма, студент може самостално да доноси одлуке при решавању сложених инжењерских задатака везаних за прорачун и димензионисање грађевинских конструкција, критички процењује аргументе и предпоставке и решава инжењерске проблеме на креативан начин.