Назив предмета:  ХИДРАУЛИКА  ХИДРОТЕХНИЧКИХ  ОБЈЕКАТА

Наставник или наставници: Колаковић Р. Срђан, Аранђеловић С. Драган

Статус предмета: изборни

Број ЕСПБ: 10

Услов: -

Циљ предмета

Оспособљавање студената за разумевање закона струјања течности у околини појединих објеката и примену стечених знања из хидраулике при димензионисању хидротехничких објеката.

 

Исход предмета

После положеног испита студент је оспособљен да спроводи потребна аналитичка и експериментална истраживања хидрауличких параметара у циљу поузданог, функционалног и рационалног   димензионисања хидротехничких објеката.

 

Садржај предмета

Дефиниција прелива и опште једначине за прорачун. Класификација прелива. Опис проблема преливања. Нормални услови. Преливи са правоугаоним попречним пресеком. Преливи са трапезним профилом. Преливи са закривљеним профилом. Друге форме прелива (троугаони попречни пресек, прелив у облику левка, сифонски прелив, бочни прелив). Брзотоци. Аерација млаза. Стационарни (одбојни) таласи у силовитом режиму течења. Контрола повезивања горње и доње воде. Дисипација енергије. Течење кроз опточне галерије и пропусте. Остали проблеми хидраулике објеката.

 

Препоручена литература

[1] H, Raus., „Техничка хидраулика (превод)“, Грађевинска књига, Београд, 1969. год.

[2] М, Борели., Хидраулика“, Научна књига, Београд, 1984. год.

[3] Davis, C., Sorensen, K., Handbook of Applied Hidraulics, New York,1969.

[4] U. S. B. R. Design of small dams, Washinton,1965.

 

Број часова  активне наставе  

7

предавања:   

3

Студијски истраживачки рад: 

4

Методе извођења наставе

Настава се реализује кроз предавања у виду презентација појединих методских јединица као и уз консултације са наставником.

Студент бира област за израду семинарског рада који ради уз консултације са наставником. Испит обухвата целокупно градиво изложено у току семестра, полаже се писмено и усмено. Оцена испита се формира на основу похађања предавања, оцене семинарског рада, писменог и усменог дела испита.

 

Оцена  знања (максимални број поена 100)

Семинарскуи рад 50

Усмени део испита 50