Назив предмета:   ИНФОРМАЦИОНИ  СИСТЕМИ  И  КОМУНИКАЦИЈЕ

Наставник: Ђорђевић Р. Ђорђе

Статус предмета: изборни

Број ЕСПБ: 7

Услов: Савладано (обновљено) градиво из Информатике 1 и Информатике 2 на основним студијама

Циљ предмета

Овладавање основним техникама пројектовања и коришћења информационих система у грађевинарству и инжењерству уопште. Коришћење  у фази пројектовања, изградње и одржавања објеката. Коришћење комуникационих технологија у животном циклусу објеката. Упознавање са основним стандардима у  свим фазама градње. Овладавање основним техникама  ГИС-а у грађевинарству.

Исход предмета

Кандидати треба да буду оспособљени за самостално коришћење постојећих информационих система и комуникационе технологије у читавом  животном циклусу грађевинских објеката и пратећих инсталација.  Такође, треба да буду у стању да унапређују поједине модуле тих система и дају захтеве за развој нових модула.

Садржај предмета

Основи теорије информационих система. Информациони системи у грађевинарству и архитектури. Стандардизација информационих система  у пројектовању, извођену и одржавању објеката. ИСО 12006-3 стандард. IFC (International Foundation Classes), BIM (Building Information Management) и buildingSMART иницијативе.  Комуникациони стандарди. B2B kореспонденција. FIDIC стандарди. Информациони системи и структуре података у пројектовању (моделирању).Информациони системи у извођењу објеката (ICS - Inteligent Construction Sites).Информациони системи за подршку “интелигентних” објеката у животном циклусу објеката. еWork и еBussines у  грађевинарству и архитектури. Тимско пројектовање.  Мобилно рачунарство и управљање знањем.  ГИС у грађевинарству и архитектури.

 

Препоручена литература

Расположива на Интернету и у консултацијама са наставником у зависности од изабране области истраживања.

Број часова  активне наставе   5

предавања:   

2

Студијски истраживачки рад: 

3

Методе извођења наставе

Сваки студент бира област истраживања за израду пројекта (case-study) на почетку наставе. Истраживање се реализује током наставе, а и кроз домаће задатке. Програмске информационе и комуникационе алатке бира сам кандидат према сопственим афинитетима, уз пожељно укључивање ГИС сервиса. Консултације и рад група (тимско пројектовање и пројектовање на даљину) треба реализовати  користећи Интернет сервисе.

Оцена  знања (максимални број поена 100)

Присуство и домаћи задаци: 25 поена, 1. колоквијум 25 поена, 2. колоквијум 25 поена, Истраживачки пројекат (Семинарски рад)  25 поена.  У збир улази само број поена већи од 15 по појединачном  критеријуму.