Назив предмета:   ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО  МОДЕЛИРАЊЕ

Наставници:   Ђорић - Вељковић М. Снежана, Аранђеловић С. Драган

Статус предмета:изборни

Број ЕСПБ: 30

Услов: -

Циљ предмета

Упознавање студената са принципима, методологијом и законима сличности потребним за спровођење експерименталног истраживања уопште а нарочито за потребе димензионисања разних хидротехничких објеката.

Исход предмета

Оспособљеност студената за осмишљавање и израду аналогних и физичких модела, за спровођење поступка експериментисања на моделима, за тумачење резултата мерења на моделима и примену тих резултата на конкретним примерима за потребе тумачења појава и димензионисања појединих објеката.

 

Садржај предмета

 

Дефиниција и садржај проблема; Формулисање услова сличности. Избор величина које се одређују, Опис проблема преко физичких једначина. Везе и услови сличности. Услови сличности као веза између размере и величине која се мери. Дефинисање материјала који се примњују за израду модела. Величине које се мере (механички или преко електричних величина) . Транформација сигнала (измерених величина) у реалне величине.

 

Препоручена литература

[1] Г, Хајдин., „Механика флуида, књига 1. Основе“, Грађевински факултет Београд, 1977. год.

[2] Levi, I.I. Modelirovanie gidrauli;eskih iavlenii. GEI, Moskva, 1960.

[3] Martinot-Lagarde, A. Similtude phisique. Univ. de Lille, 1964.

 

Број часова активне наставе

20

предавања: 

5

Студијски истраживачки рад:

15

Методе извођења наставе

Настава се реализује кроз предавања у виду презентација појединих методских јединица као и уз консултације са наставником.

Студент бира област за израду семинарског рада који ради уз консултације са наставником. Испит обухвата целокупно градиво изложено у току семестра, полаже се писмено и усмено. Оцена испита се формира на основу похађања предавања, оцене семинарског рада, писменог и усменог дела испита.

Оцена  знања (максимални број поена 100)

Семинарски рад 50

Усмени испит 50