Назив предмета: АРХИТЕКТОНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ПРОСТОРА

                              ПРИВРЕДНИХ ЗГРАДА                                

Наставник: Турншек А. Бранко

Статус предмета: изборни

Број ЕСПБ: 10

Услов: Сви предмети из области- Урбанизам, Пројектовање привредних зграда, Јавне зграде, Конструктивни системи, Архитектонске ко­н­струкције, Материјали у архитектури, Увод у пројектовање, Дрвене, Металне и Бетонске конструкције

Циљ предмета : Комплексност пројектовања индустријских и пољопривредних комплекса и објеката, и објеката мале привреде, захтева анализе пројектног про­г­рама, нормативне регулативе, урбанистичких параметара и избора локације, тех­ничко-технолошких услова битних за пројектовање ових објеката и пратећих садржаја, урбанистичког архи­­те­ктонског и конструктивног склопа. Бројност, садржајна разноликост и просторна пове­за­ност и упу­ће­ност, подразумева потребу примене многобројних метода и мо­дела истраживања, као и сагледавање у ширем контексту макроцелине и микролокације у интеракцији са садржајима, и објектима из окружења.

Исход предмета : Предмет је усмерен на оспособљавање студента за разумевање процеса пројектовања привредних комплекса, објеката и пратећих садржаја.

Садржај предмета : Организација простора привредних комплекса и зграда, представља значајан елемент у процесу дефинисања просторног склопа, било да је реч о појединачним објектима или објектима у склопу комплекса. Имајући у виду, сложени утицај на просторни развој средине и окружења, бројност и врсту објеката, њихов просторни и временски контекст, потребан висок степен адаптибилности и функционалности, структура процеса пројектовања захтева комплексне методе истраживања и омогућава њихову примену на конкретним примерима.

Савремена пракса и примена еколошких стандарда при пројектовању, од избора локације до савремених пројектантских решења, конструкција и материјала, представљају битан елемент оптимизације објеката, рационализације функционалних спецификума, здравствено-хигијенских усло­ва и заштите животне средине, визуелизације и архитектонског обликовања. Бројност објеката и садржаја, као и примена савремених и напредних технологија условљава низ специфичности при пројектовању конкретних привредних зграда, а њихова узрочно-последична веза омогућава како теоријски приступ, тако и практични карактер тема, у складу са актуелним тен­де­нцијама раз­воја и градње поменутих објеката код нас и у свету.

Препоручена литература :

Сва доступна из уже, али и свих сродних  области којима се могу додатно третирати поједини сегменти.

Број часова  активне наставе

              7

предавања:

                  3

Студијски истраживачки рад:

               4

Методе извођења наставе

Теоријска наставa: Настава је организована сходно опредељењу и усмерењу студената и по потреби може бити организована у три тематске целине: индустријски објекти, објекти мале привреде и пољопривредни комплекси. Настава се одвија уз примену савремених аудиовизуелних средстава.

Практична настава:Вежбе, Други облици наставе, Студијски истраживачки рад

Студијски истраживачки рад (семинарски и научни радови, студије, анализе...) представља наставак едукације ради конкретне раз­ра­де тема обрађених на предавањима и у функцији су примене и продубљивања стечених знања, односно оспособљавања студента за самостално истраживање, концептуалног осмишљавања, креативног сагледавања проблема и доношења валидних закључака, који ће бити преточени у одговарајуће пројекте, студије и програме.

Оцена  знања (максимални број поена 100)

писмени испит-семинарски рад  .....................70 бодова  .................... (мин 45 бодова)

усмени испит-одбрана сем. рада .....................30 бодова ..................... (мин 20 бодова)

збир   ..................... ..................... .....................100 бодова ..................... (мин 65 бодова)

Као семинарски рад (или његов део) могу бити прихваћена (и одговарајуће бодована) и друга самостална истраживања студената у областима предвиђеним наставним програмом, чланци објављени у научно вреднованим часописима или излагани на домаћим и иностраним саветовањима.