Студијски програм/студијски програми : АРХИТЕКТОНСКО-ПРОЈЕКТАНТСКИ

Врста и ниво студија: дипломске академске студије

Назив предмета: ПРИВРЕДНЕ ЗГРАДЕ (ИЗБОРНИ СТУДИО)

Наставник: Турншек А. Бранко

Статус предмета: изборни

Број ЕСПБ: 8

Услов: Сви предмети из области- Урбанизам, Пројектовање привредних зграда, Јавне зграде, Конструктивни системи, Архитектонске ко­н­струкције, Материјали у архитектури, Увод у пројектовање, Дрвене, Металне и Бетонске конструкције

Циљ предмета

Упознати студенте са принципима пројектовања индустријских комплекса и објеката, објеката мале привреде и пољопривредних комплекса и објеката. Едукација студената обухвата све фазе про­је­к­то­вања, анализу: пројектног програма, нормативне регулативе, урбанистичких параметара и избор локације, тех­ничко-технолошких услова битних за пројекто­вање ових објеката и пратећих садржаја, урбанистички, архи­­те­ктонски и конструктивни склоп истих. Поставка и садржајна усмереност предмета је у складу са присутним тен­де­нцијама градње поменутих објеката..

Исход предмета

Организација предмета је усмерена на специфичне пројектантско-програмске проблеме у процесу пројектовања и пројектовању привредних комплекса, објеката и пратећих садржаја, (сходно избору самих студената), и оспособљавање студента за успешно решавање и самостално пројектовање истих. Циљ је даље усмеравање и усавршавање студента на једну од понуђених области и примени раније усвојене пројектантске аргументације, уз примену сублимираног знања, на карактеристичним условима код посебних проблема..

Садржај предмета

Теоријска наставa:

Настава је организована сходно опредељењу и усмерењу студената и по потреби може бити организована у три правца-области: индустријски објекти, објекти мале привреде и пољопривредни комплекси.

Настава представља наставак материјала изнетог на предмету Пројектовање привредних зграда-студио и даље продубљивање материје, уз посебан нагласак и усмеравање ка пракси и практичној примени стечених знања.

Практична настава: Студијски истраживачки рад

Студијски истраживачки рад подразумева самостално истраживање са конкретном раз­ра­дом тема обрађених на предавањима и у функцији су практичне примене и продубљивања стечених знања. Групни обиласци локација и реализованих објеката.

Литература

Војислав Дамњановић: Индустријски комплекси и зграде, Универзитет у Београду

Десимир Данчевић: Индустријски објекти, Просвета, Ниш.

Број часова  активне наставе   

Остали часови

4.5

Предавања:

3

Вежбе:

0

Други облици наставе:

0

Студијски истраживачки рад:

3

Методе извођења наставе

Предавања, домаћи задаци, обилазак локација и објеката-теренска настава, семинарски рад-самостално истраживање, одбрана семинарског рада, израда пројеката и чланака, консултације. Настава се одвија уз примену савремених аудиовизуелних средстава, а подразумевају комбинацију различитих метода (дискусија о темама које су предмет изучавања, приказивање филмова и пројеката савремених решења примењених код нас и у свету). Семинарски рад је заснован на истраживању студента у области која је изнета на предавањима и у функцији је завршног испита.

Оцена  знања (максимални број поена 100)

Предиспитне обавезе

поена 70

Завршни испит

поена 30

активност у току предавања

70

писмени испит-семинарски рад

20

 

 

усмени испит-одбрана семинарског рада

10

Као завршни рад могу бити прихваћена и друга самостална истраживања студената у областима предвиђеним наставним програмом, чланци објављени у научно вреднованим часописима или излагани на домаћим и иностраним саветовањима.