Студијски програм/студијски програми : АРХИТЕКТOНСКО - КОНСТРУКТИВНИ

Врста и ниво студија: дипломске академске студије

Назив предмета: САВРЕМЕНИ ИНДУСТРИЈСКИ ОБЈЕКТИ

Наставник: Турншек А. Бранко

Статус предмета: обавезни

Број ЕСПБ: 5

Услов: Урбанизам, Пројектовање привредних зграда 2, Конструктивни системи, Архитектонске ко­н­струкције, Материјали у архитектури, Увод у пројектовање, Дрвене и Бетонске конструкције

Циљ предмета

Упознати студенте са принципима пројектовања индустријских комплекса и објеката, различитих намена и функција. Едукација студената обухвата све фазе про­је­к­то­вања: анализу пројектног про­г­рама, нормативне регулативе, анализу урбанистичких па­ра­ме­та­ра и избор локације, тех­ничко-технолошких услова битних за пројектовање ових обје­ката, урбанистички, архи­­те­ктонски и конструктивни склоп истих, пратеће садржаје и објекте. Њихова бројност, садржајна разноликост, али и просторна пове­за­ност и упу­ће­ност, подразумева потребу примене многобројних метода и мо­дела истраживања, као и сагледавања у ширем контексту конкретне макроцелине и микролокације. Поставка и садржајна усмереност предмета је у складу са присутним тен­де­нцијама раз­воја и градње поменутих објеката.

Исход предмета

Организација предмета је усмерена на оспособљавање студента за разумевање процеса пројектовања комплекса, објеката и пратећих садржаја различитих објеката и уз при­ме­ну позитивних норми, пројектовање истих. Циљ је даље усмеравање и усавршавање студента уз синтезно повезивање и примену стеченог знања.

Садржај предмета

Теоријска наставa:Тематско подручје је везано за пројектовање индустријских ком­плекса и зграда. Про­бле­ма­тика је обрађена кроз тематске целине. Индустријске зоне – избор локације. Про­с­то­рна композиција и организација комплекса. Утицај појединих елемената (врсте тран­спорта, организација саобраћаја у комплексу и производним халама, врсте тех­но­ло­ш­ких процеса и тд..) на архитектонску композицију објекта и урбанистичко решење комплекса. Пратећи садржаји у комплексу. Просторије за раднике (гардеробе, про­с­то­ри­је за исхрану, амбуланта, рекреациони садржаји...). Материјализација произво­д­них простора. Архитектонско обликовање. Примери савремених индустријских обје­ката и комплекса.

Практична настава:Вежбе

Вежбе представљају наставак предавања са додатним објашњењима и конкретном раз­ра­дом тема обрађених на предавањима и у функцији су примене и продубљивања стечених знања.

Литература

Војислав Дамњановић: Индустријски комплекси и зграде, Универзитет у Београду; Десимир Данчевић: Индустријски објекти, Просвета, Ниш; Каталози и пропагандни материјал произвођача опреме, грађевинских фирми и архитектонско-пројектантских бироа, интернет презентације.

Број часова  активне наставе

Остали часови

2.7

Предавања:

2

Вежбе:

2

Други облици наставе:

0

Студијски истраживачки рад:

0

Методе извођења наставе

Предавања, вежбе, колоквијуми, домаћи задаци, обилазак лока-ција и објеката-теренска настава, семинарски рад-самостално истраживање, одбрана графичког рада, одбрана семинарског рада, израда пројеката и чланака, консултације.

Настава-предавања и вежбе се одвијају уз примену савремених аудиовизуелних средстава, а подразумевају комбинацију различитих метода, како би материја била што пластичније презентирана (жива реч, монологом и дискусијом о темама које су предмет изучавања, приказивање филмова, слика, цртежа, пројеката, опреме и најсавременијих решења примењених код нас и у свету). Вежбе подразумевају утврђивање и примену стечених знања, а одвијају се преко самосталне израде графичких радова и домаћих задатака (уз одговарајуће консултације), који су у функцији лашег савладавања предаване материје. У функцији предавања и вежби су и посете објектима, што би требало да додатно афирмише функционалну везу предавања и праксе, односно прак­ти­чне примене стечених сазнања. Семинарски рад је заснован на истраживању студента у области која је изнета на предавањима, и представља афирмисање функционалне везе предавања и праксе и стицања додатних знања, а у функцији је завршног испита. Колоквијуми- провера теоријских знања.

Оцена  знања (максимални број поена 100)

Предиспитне обавезе

поена 70

Завршни испит

поена 30

активност у току предавања

60

писмени испит-семинарски рад

20

колоквијум-и

10

усмени испит-одбрана сем. рада

10