OTVOREN POZIV ZA STUDENTE ARHITEKTURE! 9. Letnja škola arhitekture 2023.

9. Letnja škola arhitekture 2023.

Veliko Trnovo, Bugarska

17-27. avgust 2023. godine

 

Tema: “Urbanističko-arhitektonsko uređenje javnih prostora u parku uz priobalje reke Jantre”

Rok za prijavu: 25. jul 2023.

Jezik: srpski, bugarski, engleski

Organizator: Udruženje “BalkanARHitrav” Srbija i “BalkanARHitrav” Bugarska, u saradnji sa Građevinsko-arhitektonskim fakultetom u Nišu (Srbija) i Univerzitetom arhitekture, građevinarstva i geodezije u Sofiji (Bugarska), uz finansijsku podršku grada Veliko Trnovo

Uslov za učešće: Poziv je namenjen studentima arhitekture, i to studentima IV i V godine integrisanih studija na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu.

Prijava treba da sadrži:

-porfolio (sa kraćom biografijom)

-motivaciono pismo

Svoj portfolio i motivaciono pismo možete poslati na mail: balkan.arhitrav16@gmail.com

Centar za održivi prostorni razvoj „BalkanARHitrav“ iz Dimitrovgrada je udruženje osnovano 2016. od grupe lokalnih arhitekata.

Bavi se održivim prostornim razvojem, istraživanjem, očuvanjem i promocijom prirodnog i kulturnog nasleđa kao potencijala za razvoj turizma i revitalizaciju devastiranih ruralnih zajednica, kao i urbanih sredina, delovanjem na polju arhitekture, urbanog dizajna, kulture i zaštite životne sredine, saradnjom i umrežavanjem sa udruženjima, institucijama i pojedincima koji dele slične ideje o mogućnosti održivog razvoja uz poštovanje prirodnog okruženja i kulturne baštine.

Iako mlado, udruženje je za kratko vreme delovanja (7 godina formalnog i 1 god. neformalnog delovanja) realizovalo više projekata iz oblasti istrživanja, zaštite i promocije kulturne baštine (letnja škola arhitekture, tematski paneli, izložbe, foto-konkurs, kulturne manifestacije, radionice).

Ono što obeležava ličnu kartu udruženja je „Letnja škola arhitekture„ koju smo 2015. godine kao neformalna grupa lokalnih arhitekata pokrenuli kao odgovor na sve očigledniji rizik od gubljenja autentičnog prirodnog i kulturnog identiteta naših sela, ali i urbanih sredina izazvanog propadanjem samih objekata usled zapuštenosti i često neprimerene obnove i „nekontrolisane urbanizacije“.

Letnju školu arhitekture realizujemo 8 godina za redom, pa se s pravom može reći da već ima tradicionalni ali i međunarodni karakter, s obzirom da su njeni učesnici studenti i profesori iz Srbije i Bugarske, sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta za arhitekturu, urbanizam i geodeziju u Sofiji, a od 2021. imamo studente i sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ovogodišnja Letnja škola arhitekture „Veliko Trnovo 2023“ održava se u gradu Veliko Trnovo, u Bugarskoj, a projektni zadatak je uređenje javnih prostora u parku uz priobalje reke Jantre, nasuprot starog gradskog jezgra Velikog Trnova.

Objava poziv za učešće na letnjoj školi arhitekture LŠA 2023.docx