eduroam je namenjen prvenstveno profesorima, naučnim radnicima i doktorantima koji putuju u inostranstvo, kao i gostujucim profesorima sa drugih univerziteta, u cilju korišćenja interneta na univerzitetima i fakultetima u celoj Evropi. Prethodno svi moraju imati otvorene naloge sa korisničkim imenom i lozinkom u svojoj maticnoj instituciji - Računskom centru fakulteta.

GAF eduroam uputstvo za Android u 5 koraka

podrazumevano je da ste android telefonom konektovani na Internet preko nekog WiFi access pointa

1. Korisničko ime i lozinka iz RCGAF - imate!

2. Zaključati screen na android telefonu - pattern ("oblik" - na srpskom) (nalazi se u Settings/Security/Screen lock/Pattern), ili neki drugi način zaključavcanja ekrana telefona;

3. Idite na stranicu https://cat.eduroam.org i downloadovati eduroam CAT (eduroam Configuration Assistant Tool, CAT eduroam installer) za vašu verziju androida, i konfiguracioni fajl sa ekstenzijom .eap-config i pokrenuti instalaciju.

objasnjenje:

https://cat.eduroam.org ce automatski detektovati uredjaj sa kojim se konektuje na sajt, i ponuditi vam odgovarajucu verziju programa za vas Android (Windows, OS-X ili Linux) operativni sistem. Zato je bitno da na https://cat.eduroam.org odete sa uredjajem (telefon, laptop, PC) za koji zelite da konfigurisete eduroam konekciju (pozeljno konektovati se uredjajem direktno preko nekog drugog Wi-Fi provajdera).

Poslednju verziju programa eduroam CAT mozete downloadovati i sa Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=uk.ac.swansea.eduroamcat&hl=en . Najbitniji je konfiguracioni fajl (DigiCert sertifikat) sa ekstenzijom .eap-config, koji ste skinuli sa https://cat.eduroam.org sajta. Ako ste eduroam CAT program skinuli sa Google Play-a, program mora da zna za ovaj sertifikat da bi Internet konekcija bila pravilno konfigurisana.

4. u programu eduroamCAT pod tabom INSTALL uneti korisnicko.ime@gaf.ni.ac.rs i lozinku;

5. Ako posle unosenja korisnicko_ime@gaf.ni.ac.rs i lozinke ne mozete da se konektujete na eduroam, znaci da vasa konekcija nije pravilno konfigurisana, sto je i razlog zasto pisem ovaj tekst. Za stare verzije Androida 2.x, 3.x, 4.x, 5.x ... radila je konekcija sa EAP-TTLS sertifikatom. Posle vise godina neke novije verzije Androida uopste nemaju ovaj protokol, zato sam morao u novi certificate da unesem jos par kombinacija EAP protokola (Extensible Authentication Protocol): EAP-TLS (Transport Layer Security) i PAP (Password Authentication Protocol). Zato, ako ni posle unesenja korisnickog imena i lozinke niste na Internetu, vasu srecu sa konekcijom potrazite sa nekom od sledecih kombinacija:

Option override on profile level is in effect. This profile is shown on the user download interface.

EAP Types (in order of preference):
TLS
TTLS-PAP

U ova podesavanja ulazite najlakse tako sto na eduroam WiFi konekciju (koju vidite u pristipnim tackama kad ste u dometu eduroam signala) zadrzite prst (long touch) ili kliknete na “katanac” za security eduroam konekcije, a zatim na Modify Network...

unesete npr:

EAP method: TTLS

Phase 2 authentication: PAP

Pod CA certificate mora da bude izabran eduroam sertifikat koji ste skinuli sa cat.eduroam.org.

Sledi vase korisnicko.ime@gaf.ni.ac.rs i lozinka.

Potvrdite sa Save.