ДОКТОРСКЕ СТУДИЈЕ ГРАЂЕВИНАРСТВО

 

 

Сврха студијског програма

 

 

Сврха студијског програма је образовање студената тако да буду способни за високо квалитетан и самосталан научно-истраживачки рад у складу са потребама друштва. Са друге стране кроз образовање кадрова оспособљених да критички процењују истраживачки рад других и да самостално воде оригинална и научно релевантна истраживања омогућава се развој нових технологија и поступака који доприносе општем развоју друштва. Поред тога, сврха овог студјског програма докторских студија је допринос развоју наше науке у области грађевинарства.

 

Студијски програм докторских студија “Грађевинарство” конципиран је тако да обезбеђује стицање компентенција које су друштвено оправдане и корисне. Факултет је дефинисао задатке и циљеве рада образовања високо компетентних кадрова из области грађевинарства и архитектуре и сврха студијског програма “Грађевинарство” потпуно је у складу са задацима и циљевима Грађевинско-архитектонског факултета (ГАФ).

 

 

 

 

Циљеви студијског програма

 

 

Циљ студијског програма је да студенти постигну научне компетенције и академске вештине из области Грађевинарства. То, поред осталог, укључује и развој креативних способности разматрања проблема и способност критичког мишљења, развијање способности за тимски рад и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије.

 

Циљ студијског програма је да се образује стручњак који поседује довољно продубљеног знања које је усклађено са сваременим правцима развоја науке у свету. Један од посебних циљева је развијање свести код студената за потребом личног доприноса развоју друштва  у целини и заштите животне средине. Циљ студијског програма је такође и образовање стручњака у домену тимског рада, као и развој спосбности за саопштавањем и излагање својих оригиналних резултата научној јавности.

 

 

 

Компетенције дипломираних студената

 

 

Свршени студенти докторских академских студија “Грађевинарство” компетентни су да воде истраживање и да решавају реалне проблеме из грађевинске праксе. Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичног мишљења, способности анализе проблема, синтезе решења, предвиђање понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре а шта лоше стране одабраног решења.

Квалификације које означавају завршетак докторских академских студија, стичу студенти:

- који су показали знање и разумевање у области грађевинарство које допуњује знање стечено на дипломским академским студијама и представља основу за развијање критичког мишљења и примену знања;

- који су савладали вештине и методе истраживања из области грађевинарства;

- који су показали способност прилагођавања процеса истраживања уз неопходан степен академског интегритета;

- који су оригиналним истраживањем и радом постигли остарење које проширује границе знања, које је верификовано објављивањем радова у одговарајућем научном часопису и које је референце на националном и међународном нивоу;

- који су способни за критичку анализу, процену и синтезу нових и сложених идеја;

- који су у стању да на јасан и недвосмислен начин пренесу знање и начин закључивања стручној и широј јавности;

- који су у стању да у академском и професионалном окружењу промовишу технолошки и технички напредак.

Програм докторских студија омогућује студентима да након завршених студија поседују знања, вештине, развијене способности и компетнеције да:

- самостално решавају практичне и теоријске проблеме и организују и остварују развојна и научна истраживања;

- могу да се укључе у међународне научне пројекте

- могу да реализују развој нових технологија и поступака у оквиру области грађевинарства и да разумеју и користе најсавременија знања;

- критички мисле, делују креативно и независно;

- поштују принципе етичког кодекса и добре научне праксе;

- оспособљни су да научно-истраживачке резултате саопштавају на научним конференцијама, објављују у научним часописима, и верификују их кроз патенте и нова техничка решења;

- доприносе развоју научне дисциплине у науке опште.

Савладавањем студијског програма студент стиче следеће предметно-специфичне компентенције:

-                     темељно познавање и разумевање дисциплина којима се баве;

-                     способност решавања проблема уз употребу научних метода и поступака;

-                     повезивање основних знања из различитих области и њихова примена;

-                     способност праћења савремених достигнућа у области грађевинарства;

-                     способност употребе нформационо-комуиникационих технологија.

Студенти су осопсобљени да пројектују, организују и управљају грађењем специфичних и комплексних објеката. Током школовања студент стиче способност да самостално врши експери,менте, статистичку обраду резултата као и да формулише и донесе одговарајуће закључке.

Свршени студенти докторских студија “Грађевинарство” стичу знања како да економично користе природне ресурсе Републике Србије у складу са принципима одрживог развоја. Посебно се обраћа пажња на развој способности за тимски рад и развој професионалне етике.

Стечене компетенције верификују се и научним радовима. Пре добијања дипломе о завршеним студијама кандидат мора да објави (или да докаже да су радови прихваћени за објављивање) најмање два рада ранга Р54 (према категоризацији Министарства за науку) и најмање један рад у часопису са СЦИ листе.