ДИПЛОМСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ

АРХИТЕКТОНСКО ПРОЈЕКТАНТСКИ

 

 

Сврха студијског програма

 

 

Сврха студијског програма је образовање студената за професију дипломираног инжењера архитектуре – master.

Студијски програм Архитектонско – пројектантски је конципиран тако да обезбеђује стицање друштвено корисних и оправданих професионалних и стручних компетенција из области архитектуре и урбанизма. Грађевинско-архитектонски факултет у Нишу је дефинисао задатке и циљеве ради образовањеа висококомпетентних кадрова из области грађевинарства, архитектуре и урбанизма. Сврха Архитектонско – пројектантског студијског програма је потпуно у складу са циљевима и задацима Грађевинско-архитектонског факултета.

Реализацијом Архитектонско-пројектантског студијског програма школују се дипломирани инжењери архитектуре – master са општим, професионалним и истраживачким компетенцијама у националном, европским и светским оквирима.

 

 

 

Циљеви студијског програма

 

 

Циљ студијског програма је постизање одговарајућег нивоа знања, компетенција и вештина из области архитектуре и урбанизма. То, поред осталог, укључује развијање способности критичког мишљења, друштвено одговорног и креативног приступа професионалним проблемима и задацима, као и овладавање вештинама које су неопходне за обављање професије.

Основни циљ студијског програма је образовање стручњака, дипломираних инжењера архитектуре – mastera, који поседују одговарајућа знања и вештине из области архитектуре и урбанизма која се могу применити у пракси и константно надограђивати.

Један од циљева је и постизање одговарајућег нивоа теоријско-методолошког знања као основе будућег истраживачког рада и наставка даљег школовања на специјалистичким или докторским студијама, уколико се за то определе.

 

 

 

 

 

Компетенције дипломираних студената

 

 

 

Савладавањем студијског програма студент стиче опште и предметно-специфичне способности које су у функцији квалитеног обављања стручне и професионалне делатности из области архитектуре и урбанизма:

-   поседује знања потребна за разумевање процеса архитектонског и урбанистичког пројектовања,

-   научи да се придржава закона, стандарда и моралних и етичких норми струке,

-   може самостално да доноси одлуке при решавању конкретних архитектонских, урбанистичких и инжењерских задатака на основу реално процењених информација, претпоставки, аргумената и анализа,

-   оспособљен је да прихвата и примени актуелне резултате научно-техничког прогреса и методе рада,

-   има способност интегрисања знања у циљу решавања комплексних проблема струке,

-   поседује креативан приступ професионалним проблемима и задацима,

-   има способност за тимски рад, комуникацију и размену информација и идеја  о проблемима везаним за архитектонску струку са стручњацима унутар и ван струке,

-   примењује стечена знања и вештине у свом даљем стручном и академском образовању и усавршавању,

-   разуме утицај архитектуре и урбанизма на друштво и животну средину и показује морални и етички став у обављању професионалних задатака,

-   критички процењује аргументе, претпоставке, концепте и податке при доношењу одлука.

 

Завршетком студијског програма студент је оспособљен да:

-   самостално израђује све врсте архитектонских пројеката и докумената, просторног уређења, као и других стручних послова, консалтинга и инжењеринга у складу са законском регулативом,

-   самостално израђује пројектну и техничку документацију за разне грађевинске објекте,

-   врши стручни надзор при изградњи свих врста објеката,

-   врши техничку контролу свих врста пројеката,

-   организује послове везане за одржавање, заштиту и санацију конструкција,

-   врши истраживања и испитивања у области архитектуре и урбанизма, као и друге послове у области архитектуре, урбанизма и архитектонског инжењерства.