Студијски програм/студијски програми : ГРАЂЕВИНАРСТВО – КОНСТРУКЦИЈЕ

Врста и ниво студија: дипломске академске студије

Назив предмета: СТАБИЛНОСТ И ДИНАМИКА КОНСТРУКЦИЈА

Наставник: Здравковић Г. Славко

Статус предмета: обавезан

Број ЕСПБ: 5

Услов: -

Циљ предмета

Да студенти овладају основним знањем неопходним за прорачун инженјерских конструкција по теорији другог реда, као и при решавању проблема  стабилности конструкција.

Да се упознају са динамичким оптерећенјима, као и да овладају основним знањем неопходним за прорачун инжењерских конструкција при дејству динамичког оптерећенја и посебно сеизмичког оптерећења.

Исход предмета

Да студенти могу да практично примењују стечена знања при решавању проблема теорије другог реда, проблема стабилности конструкција и примене динамике конструкција у инженјерској пракси и изради сеизмичког прорачуна конструкција инженјерских објеката и објеката високограднје у пракси.

Садржај предмета

Теоријска настава

Једначине Теорије коначних деформација и Теорије другог реда. Линеаризована теорија другог реда. Појам и формулација критеријума стабилности. Диференцијална једначина правог штапа по Теорији другог реда и њено решење. Метода почетних параметара. Примена Методе деформације. Извијање у пластичном подручју. Динамичко оптерећење и методе динамике конструкција. Осцилације система са континуално распоређеном масом.Слободне и принудне осцилације система са једним степеном слободе. Слободне и принудне осцилације система са више степени слободе. Увод у инжењерску сеизмологију. Прорачун објеката високограднје и инженјерских објеката на дејство земљотреса према нашим прописима. Примена савремених рачунарских програма за прорачун конструкција на сеизмичке утицаје.

Практична настава: Вежбе

Вежбе прате предавања и програм вежби је истоветан програму предавања. На вежбама се раде нумерички примери, угледни примери за графичке радове, графички радови и испитни задаци.

Литература

Статика конструкција по теорији другог реда, М. Чаушевић, С. Здравковић, Светлост Сарајево, 1992. Стабилност конструкција, збирка решених задатака са изводима из теорије,  С. Здравковић Универзитет у Нишу, 1984. Динамика конструкција, М. Милићевић, С. Здравковић, Универзитет у Нишу, 1984. Динамика конструкција, збирка решених задатака М. Милићевић, С. Здравковић, Универзитет у Нишу, 1991. Динамика конструкција, В. Брчић, Грађевинска књига, Београд 1978.

Теорија конструкција 3, И. П. Прокофјев, Грађевинска књига, Београд, 1961.

Број часова  активне наставе

Остали часови:

 

           2.2

Предавања:

3

Вежбе:

2

Други облици наставе:

0

Студијски истраживачки рад:

0

Методе извођења наставе

Предавања, вежбе, консултације, израда и одбрана графичких радова.

Оцена  знања (максимални број поена 100)

Предиспитне обавезе

поена 30

Завршни испит

поена 70

активност у току предавања и вежби

10

писмени испит

40

тест

20

усмени испит

30